Blog, články, zaujímavosti

Sušené olivy PRUNE - poznáte?

Tak dnes (16.5.2025 - po návrate z Evie) som už bola v mojom gréckom raji na Slovensku (rozumej sklad mojich gréckych dobrôt) Naskladňovala som nové produkty a OCHUTNÁVALA. Mám konečne olivy, na ktoré som čakala od februára. Otvorila som 3 sáčky naraz :-) To bol môj dnešný obed. Čisté olivy PRUNE, dozreté na strome a usušené na slnku, alebo v rúre (mám viac druhov - preto 3 sáčky) Prune olivy Gaidourelia z Grécka sú obrovské, vráskavé, s jemne sladkou a bohatou, mäsitou dužinou. Prirodzene fermentované bez nálevu, len s trochou soli. Žiadne konzervanty, len čistá chuť. Táto odroda (Olea europaea var. macrocarpa) sa pestuje už od antiky a v Grécku ju volajú Gaidourelia. Plody môžu mať aj 20–30 g.Dajú sa pokojne jesť iba tak samostatne (ako ja dnes) alebo samozrejme k syrom, vínu, do šalátu a podobne. Nájdete ich už aj u nás♡ a to presne tu: Originálne grécke olivy   ...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté, nakrájané na väčšie kusy Uhorky čerstvé, často aj so šupkou, hrubšie kolieska alebo polkolieska Červená cibuľa tenké plátky alebo polkrúžky Zelená paprika nakrájaná na prúžky alebo kolieska Čierne olivy celé, ideálne odroda Kalamata Feta kvalitná grécka feta, v jednom hrubšom kuse položená navrch EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ kvalitný, niekoľko lyžíc Sušené oregano posypané po vrchu Soľ podľa chuti Ocot alebo citrónová šťava len pár kvapiek A teraz to podstatné, čo tam nepatrí: Žiadny ľadový ani hlávkový šalát!!! Žiadne dressingy z jogurtu, smotany alebo horčice Žiadna nakrájaná alebo postrúhaná feta Žiadne iné syry alebo experimenty V niektorých gréckych regiónoch pridávajú aj kapary, najmä na ostrovoch, ale to už je lokálna verzia. Základ však ostáva ten istý. Grécky šalát je o jednoduchosti a kvalitných surovinách. Žiadne prídavky. A nebojte sa OLIVOVÉHO OLEJA. Práve ten to celé spojí do dokonalosti. A ešte niečo. V Grécku k šalátu často dostanete aj lyžicu. Prečo? Pretože šťava, ktorá sa vytvorí zo zeleniny, olivového oleja a fety, je taká dobrá, že by bola škoda ju nevyjesť. No a chlebom, ktorý dostanete hádam ku každému jedlu si tanier vytriete do poslednej kvapky.     ...

Olivový olej na našich cestách

Kedysi sme si nosili olej z Grécka na Slovensko, teraz si berieme malé fľaštičky so sebou na cesty do Grécka Viem, že to znie nelogicky, ale vysvetlím: Ako vždy píšem, sami používame to, čo predávame. A keďže naše cesty začínajú už nastúpením do auta, ideme so zastávkami a olivový olej sa pre nás stal základnou potravinou, ktorú si ja osobne dávam aj do kávy, bez neho ani na krok. Nebudeme predsa bez oliváča, kým dôjdeme do Grécka. No a navyše, ten "náš" máme už overený. Ale! Nenecháme si ujsť príležitosť ochutnať aj farmárske oleje z oblastí, ktorými prechádzame. Je fajn vedieť potom porovnať chute a vône z podobnej lokality. Lebo tie majú úzku súvislosť s miestom, kde olivy rástli. Konkrétny "domáci" olej, ktorý nám "prišiel do cesty" na Evii je: - Jemne pikantný, vôňa svieža trávnatá. - Jemnejší ako napríklad z Peloponézu, keďže je to mix rôznych odrôd. To však neuberá na kvalite. Pretože aj na Evii sú farmári skromní ľudia, ktorí s úctou k prírode pestujú olivy tradičným spôsobom a vyrábajú poctivý olej s osobitým charakterom. Dobrý oliváč nemusí byť nevyhnutne jednoodrodový. Kvalitný mix poslúži zdraviu rovnako. Len je chuťovo menej jednoznačný a ťažšie identifikovateľný. Ale stále poctivý a pravý. Aj bez etikety a v plastovej fľaši - jednoduchí farmári to majú takto, je to jednoducho fakt. Tak rýchlo spotrebovať, čo ale u nás nie je problém. Do týždňa bude preč.     ...

Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori?

Tak na tejto pláži mi to nedalo a hneď som písala Martinovi Nuchalíkovi - @martinovdesign, ktorý pre nás vyrobil srdiečka z olivového dreva: Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori? Tu na pláži je ich  kopec. A kým mi stihol odpovedať, že áno, môj manžel už mal nazbieraného viac ako som plánovala. KRIA VRISI Odľahlá, osamotená, divoká, formovaná  okrem mora i vodnými tokmi a vetrom, plná naplaveného olivového dreva, široko ďaleko nič a nikto. Aj prístup na pomery Evie pomerne jednoduchý. Olivového dreva, malých, veľkých kusov, celých kmeňov je tu toľko, že sa páli priamo na pláži. Je to obrovský rozdiel oproti Korfu, kde bolo celkom náročné takéto  drevo zohnať.    ...

LOUTRA EDIPSOU termálne kúpele Evia

V Termopylách bola voda horúca, ale v LOUTRA EDIPSOU na severe Evie ešte teplejšia. Niektoré pramene tu dosahujú až 86 °C. Vyvierajú z hĺbky až 3000 metrov, priamo zo skál pri mori, kde vytvárajú prírodné bazéniky, vodopády a gejzíry. Niektoré teplé pramene stekajú dokonca priamo cez mesto a cesty, voda tu naozaj tečie všade. Loutra Edipsou je známe kúpeľné mesto v Grécku s viac než 80 termálnymi prameňmi. Vodu si pochvaľovali už Aristoteles aj Plutarchos, neskôr napríklad Churchill, Onassis či Maria Callas. Pramene sú bohaté na minerály a pomáhajú nielen pri reume, bolestiach chrbta, kožných, gynekologických či dýchacích ťažkostiach, ale aj pri starostlivosti o pokožku. Zanecháva ju jemnú, hebkú a prežiarenú. Nie nadarmo sa o Edipsou hovorí aj ako o kúpeľoch krásy. Kto hľadá viac pohodlia, nájde tu wellness hotely s vírivkami a hydromasážami. Alebo si jednoducho sadnite do horúcej vody pri mori a nechajte sa liečiť a skrášliť čistou prírodou.     ...

Na nespevnenú cestu už nie...

Povedali sme si po skúsenosti hneď na začiatku. Lenže: Ideme po hlavnom ťahu na Evii. Normálna asfaltka, síce kľukatá ako Transalpina, ale stále najhlavnejšia cesta. Dve navigácie (už pre istotu) aj mapy ukazujú cestu doprava. Tak ideme. Stále asfalt, všetko vyzerá v poriadku.Až kým si nevšimneme, že z krajnice rastú malé borovice a iné rastliny. O pár metrov ďalej už len štrk, kamene... Prekvapivé? Už ani nie.Lebo už sa nám to na Evii stalo niekoľkokrát.Jeden podobný príspevok som už napísala.Nie je to teda problém jednej konkrétnej cesty. Realita ostrova Evia: asfaltky sa menia na nespevnené cesty bez varovania po prírodných katastrofách sa mnohé cesty nestihli opraviť. navigácia ich stále vedie ako „normálnu trasu“ celkovo sú na Evii úplne bežné a samozrejmé nespevnené cesty dokonca s vysokým stúpaním a klesaním, najmä v južnej časti. Poučenie? Vyberajte radšej dlhšiu trasu. Ak z asfaltu vyrastajú stromy, otočte sa   ...

Spali sme pod dračími domami.

Spali sme pod dračími domami. V noci ma zobudili sovy, ktoré sa prechádzali po strešnom okne nášho auta. Predstavte si ten pocit...počujete zvláštny šramot, pozeráte cez bočné okná a zrazu priamo nad hlavou pazúry. Noc bola jasná, mesiac osvetľoval okolie, takže ich bolo úplne zreteľne vidieť. Ešte pred zotmením sme vystúpili k tzv. dragospitám – megalitickým stavbám na juhu Evie. Tieto tzv. „dračie domy“ sú postavené z masívnych kamenných blokov bez použitia malty. Doteraz nie je jasné, kto ich vytvoril. Odhady sa pohybujú medzi 6. a 2. storočím pred naším letopočtom, no presný účel aj pôvod zostávajú stále nevyjasnené. Gréci im dali názov dragospita (doslova „dračie domy“) pravdepodobne preto, že vyzerali ako výsledok práce nadprirodzených bytostí. Nuž a moja profesionálna deformácia mi nedala nadchnúť sa aj množstvom starých olivovníkov, ktoré ich obklopovali.   ...

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia.

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia. Divoká, krásna a (takmer) bez ľudí. Teraz mimo sezóny my a dvaja rybári ráno, ktorí neskôr odplávali na člne. Až popoludní po tretej sa objavilo zopár ľudí.Nie je to organizovaná pláž, takže slnečník, vodu aj jedlo je fajn priniesť so sebou. Dve taverničky tu sú, ale v prevádzke iba v sezóne. Teraz zatvorené. V skalách priamo na pláži voda a čas vytvorili jaskynné útvary, malé podzemné svety, kam sa dá nazrieť alebo len tak sedieť v tieni skalného previsu. Prístup je trochu náročnejší, ideálne terénnym autom, pešo, odvážnejší, ako môj manžel aj "téštvorkou" Ale stojí to za to. Tyrkysová voda, výhľady a pokoj. Zvuky mora, kvapkajúcich jaskynných útvarov, žiab, vtákov, kôz... Aj tu platí, že k najkrajším miestam (a cieľom) vedú ťažké cesty.     ...

Pastitsio - obľúbená grécka klasika

Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál)   Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najčastejšia odpoveď je: "otvárame až o 18tej".Na neskoré večere sme si zatiaľ nezvykli. Toto je jedna z vecí, ktoré mi v Grécku nevyhovujú. Stále je mi bližšie to staré známe: raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom, večeru daj nepriateľovi.Aj preto možno pastitsio na fotke nevyzerá ako z luxusnej reštaurácie – v mestečku bola len jedna otvorená taverna. Ale chutilo. A veľmi.   Pastitsio je grécka zapekaná špecialita, ktorá trochu pripomína lasagne, ale má iný charakter. Typicky obsahuje tri vrstvy: Cestoviny premiešané s vajíčkom a syrom (FETA, alebo iný podobný) Mäsová omáčka z mletého hovädzieho alebo jahňacieho mäsa, ochutená škoricou (škorica sa už aj u nás doma stala samozrejmosťou aj v mäsových jedlách) muškátovým orieškom, paradajkami a cibuľou. Bešamelová omáčka, bohatá, krémová vrstva z masla, múky, mlieka a vajec, často so syrom na povrchu.   Jedlo sa zapeká, krája na porcie a podáva teplé, ideálne s čerstvým šalátom. My sme k nemu dostali ešte výhľad na more, príjemné posedenie a celú 1,5 litrovú fľašu vody, lebo tu to tak funguje, tu sa pri stole sedí naozaj dlho, dlho, dlho... (pozn. samozrejme ani v tomto jedle nechýba počas prípravy kvalitný olivový olej -  taký, aký kúpite aj u nás tu:   kvalitný grécky olej      ...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale poskytuje TIEŇ.   V okolí pastieri, ovce a táto zavesená lavička.Ukážka všestrannosti starého stromu. Tento konkrétny olivovník je zanedbaný. Suché konáre, neostrihaný... Olivovníky majú jednoducho nekonečne veľa významov. Evia je ich plná. Niekde divoké, zanedbané, inde krásne obriadené. Najviac zastúpené odrody? Amfissis veľké plody, okrem jemného olivového oleja sa často spracúvajú ako zelené alebo čierne stolové olivy Koroneiki najrozšírenejšia olejová odroda v Grécku, malé plody s vysokým obsahom oleja, produkujú kvalitný a aromatický extra panenský olivový olej s výraznou chuťou. Megaritiki menej známa, ale v niektorých oblastiach Evie tradične pestovaná; používa sa predovšetkým na olej. Manaki rozšírená skôr na pevnine, ale miestami aj na južnej Evii. Produkuje jemný, sladkastý olej s nízkou kyslosťou. Kombinácia odrôd a špecifické mikroklimatické podmienky na Evii často vedú k produkcii olivového oleja s vyváženým profilom – nie príliš ostrý, ale stále charakteristický.   ...

Cestou, necestou úplne doslovne

5.mája sme prešli cestu, ktorá sa právom nazýva necesta. Nie vždy sa oplatí počúvať navigáciu.„Odbočte doprava.“ Dobre, hovoríme si – nespevnená, možno iba pár metrov... to je na gréckych ostrovoch celkom bežné. A ako to už v živote chodí, nevidíte hneď na začiatku, že ste sa vydali zlou cestou. 12 km poľná, kamenistá, rozhodovanie ísť ďalej, vrátiť sa... žiadna naša grécka cesta sa ešte nezaobišla bez nejakej komplikácie.   No POTOM je z toho nezabudnuteľný ZÁŽITOK.   Boli sme na Evii – druhom najväčšom gréckom ostrove, ktorý turisti často obchádzajú. Nie je to miesto, ktoré sa ukazuje. Je to miesto, ktoré sa objavuje. Krok za krokom. Niekedy aj cez skalnatú cestu, o ktorej si myslíte, že nikam nevedie. (pozn. tú najhoršiu cestu som nefotila, museli sme z nej zbierať kamene a skaly, aby sme prešli. Na fotenie v taký čas nemyslím)   ...

Termopyly v máji

TRETIA ZASTÁVKA na májovej ceste: zo studeného mora do vody 40 °C teplej. Musím povedať, že v januári to bolo oveľa príjemnejšie. Teraz v máji je voda naozaj horúca a nie je sa kde ochladiť. K tomu dotieravý hmyz, túlavé psy a, žiaľ, aj výskyt vykrádačov áut. A o čom teda píšem? TERMOPYLY prírodné termálne kúpele priamo pod skalou, voda bohatá na síru, vápnik, horčík a ďalšie minerály. Vďaka tomu má reálne účinky na: kĺby a pohybový aparát - uvoľňuje svaly, zmierňuje bolesti a zápaly kožu - pomáha pri ekzémoch, psoriáze či akné cievy - podporuje prekrvenie, rozširuje cievy dýchanie - para so sírou môže uľahčiť dýchanie nervový systém - podporuje relax a regeneráciu Ak budete prechádzať stredným Gréckom, medzi Lamiou a Aténami, táto zastávka určite stojí za to. (Len auto si nechajte radšej na očiach.)   ...

VOLOS - mesto kentaurov

VOLOS mesto pri úpätí hory Pelion, kde sa podľa gréckych legiend zrodili kentauri - mytologické bytosti zo starovekého Grécka, ktoré majú hornú polovicu tela ako človek a dolnú polovicu ako kôň. Často sa objavujú v príbehoch ako divoké a nespútané bytosti, ktoré milujú víno, ženy a boj. Niektorí kentauri však boli výnimkou — napríklad Cheirón, ktorý bol múdry, vzdelaný a slúžil ako učiteľ hrdinom ako Achilleus alebo Asklépios. Nenechali sme si ujsť návštevu počas májovej cesty. Nie za mýtmi, ale za príbehmi ľudí, ktorí stále žijú v súlade s prírodou. Pestovateľmi olív, pre ktorých kvalita nie je marketingová fráza, ale každodenná realita. Táto krajina má zvláštnu silu. Je drsná aj jemná zároveň. Presne ako dobrý olivový olej - hĺbka, čistota a charakter. Aj takéto miesta formujú to, čo predávame. Nie je to len produkt. Je to kúsok Grécka so všetkým, čo k tomu patrí.   ...

Spoznávanie Grécka - pláž Epanomi

Grécko nie je pre nás iba o olivovom oleji.   Pre mnohých znamenajú olivovníky iba olivový olej. Pre nás sú súčasťou krajiny, jej tempa, kultúry a spôsobu života. Cestujeme za nimi naprieč Gréckom a vždy objavíme niečo nové.   Na začiatku májovej cesty napríklad pláž Epanomi, približne 30 km juhozápadne od Solúna. Je známa svojím piesočnatým výbežkom, ktorý vytvára charakteristický trojuholníkový tvar smerujúci do mora. Na jednej strane pláže vlny, na druhej pokojná hladina. V diaľke sa týči zasnežený vrchol Olympu, v mori turistická atrakcia - stroskotaný vrak lode a je tu ešte zopár zaujímavostí... No Epanomi nie je len o pláži. Oblasť je súčasťou chránenej zóny Natura 2000, zahŕňajúcej lagúnu a piesočné duny, ktoré poskytujú útočisko rôznym druhom vtákov. Je to miesto, kde sa stretáva more, piesok a bohatá biodiverzita. Prekvapilo nás veľké množstvo pobehujúcich suchozemských korytnačiek pravdepodobne korytnačka žltohnedá. Tento druh je rozšírený v Stredomorí a je známy svojou dlhovekosťou, pričom niektoré jedince sa dožívajú viac ako 100 rokov. Sú aktívne najmä počas jari, keď hľadajú potravu a partnerov. Takže s olivovníkmi majú tieto korytnačky spoločné minimálne: trpezlivosť, vytrvalosť a dlhovekosť   Grécko je viac než len destinácia. Je to krajina príbehov, ktoré sa odohrávajú v olivových hájoch, na plážach a aj medzi piesočnými dunami.   ...

Osobné stretnutia sú pre nás dôležité

FOOD EXPO Greece nie je iba o hľadaní nových príležitostí, ale aj ďalšia možnosť stretnúť sa s už existujúcimi obchodnými partnermi. Dostať priame odpovede na otázky, dozvedieť sa viac, poďakovať za skvelú spoluprácu.Pre mňa veľká pridaná hodnota, pretože za každým produktom stojí človek, ktorý má svoju vlastnú cestu. Tentokrát to bola rodina Voliotis- veľmi príjemní ľudia, Papayiannides - ústretoví producenti skvelých marmelád a omáčok bez chémie a obzvlášť si cením, že si na mňa našiel čas aj Ioannis Kryfos, majiteľ Dakry Olive , výnimočných prémiových produktov z Peloponézu, keďže sa tento rok z rodinných dôvodov nezúčastňoval veľtrhu ako vystavovateľ. Pre mňa najužitočnejšia akcia roka tohto druhu. Nohy bolia z množstva nachodených krokov (4 haly dajú zabrať 😀) , 4 dni v dave, lietadlách, výťahoch, metre, klimatizovanom hoteli, pre mňa na 100% mimo mojej "komfortnej zóny", neznášam uzavreté priestory, klimatizáciu, tunely a podobne, no napriek tomu som opäť rada, že sa mi podarilo byť účastnou ako hosťovaný kupujúci. *****Extravirginoil.sk je náš malý grécky svet, ktorý krok za krokom budujeme aj pre vás♡  ...

Kde, kedy, ako a prečo vznikol "Náš malý grécky svet"?

A nenapísali by ste článok do nášho časopisu?   ...dostala som ešte v lete otázku......prečo nie, rada...No keďže išlo iba o tlačenú verziu časopisu "Život seniora" , napadlo mi, že si to sem uložím aj online ... škoda odložiť venovaný čas iba do šuflíka.Tak teda kedy, ako, prečo? Nech sa páči článok Kde, kedy, ako a prečo vznikol "Náš malý grécky svet"? Martina Lacková 🟢Majiteľ @ Extravirginoil.sk ♡ 🌿Olivový olej priamo od výrobcov a rodinných fariem | Originálne grécke produkty |✅Ponúkame iba to, čo máme vyskúšané, rokmi overené a to, čo sami používame     Grécko... ...je krajina protikladov: hory aj olivové háje, pokoj a zároveň divokosť. Krása v jednoduchosti a radosť z maličkostí. Pláže, more, rieky, jazerá i termálne pramene.  Antická sláva sa pretína s moderným životom a každé miesto má svoj príbeh. Hýri farbami – od cyklámenových buganvílií a oleandrov všetkých odtieňov až po modrobiele domčeky, či dedinky v lososových, žltých, ružových, červených tónoch. Rozmanitosť Grécka umožňuje spoznávať ho počas celého roka. Na severe pohorie Olymp, mytologické sídlo bohov, smerom na juh kláštory Meteora, postavené ma vrcholoch skál. Ak pokračujete ďalej, môžete sa okúpať aj v zime v termálnych prameňoch Termopyly, a cestou na olivovníkmi posiaty Peloponéz zazrieť fascinujúci Korintský prieplav. Obídete Peloponéz a naspäť na pevninu sa dostanete cez zaujímavý most Rio Antirio. Prírodné krásy sa nachádzajú aj na množstve ostrovov. Každý je špecifický, no jedno majú spoločné. Obkolesené sú krištáľovo čistou vodou Egejského, Iónskeho a Stredozemného mora. Gréci sú pohostinní a srdeční, vždy ochotní pomôcť. Ich životný štýl je často pokojný a uvoľnený, čo je protipólom hektického tempa moderného sveta. Takto by som opísala túto krajinu po približne 27 rokoch, čo ju každým rokom spoznávame stále viac. Zoznámenie s Gréckom V roku 19...

Olivový olej s čiernym cesnakom – spojenie kvality a originality

Predstavte si to najlepšie z extra panenského olivového oleja, aký poznáte, obohatené o jedinečnú chuť čierneho cesnaku. Tento olej v sebe spája všetko, čo milujeme – kvalitu, zdravie a gurmánsky zážitok. Prečo si ho zamilujete? Dvojnásobná dávka zdravia: Extra panenský olivový olej je bohatý na zdravé tuky a antioxidanty. Čierny cesnak, vďaka fermentácii, pridáva ďalšiu porciu látok podporujúcich imunitu, zdravé srdce a trávenie. Chuťový zážitok: Sladkastá, jemne karamelová chuť čierneho cesnaku sa dokonale dopĺňa s jemnou arómou olivového oleja. Skvelé na šaláty, cestoviny, pečenú zeleninu alebo len tak s chrumkavým chlebom. Originalita: Tento olej prinesie do vašej kuchyne niečo nové, čo nenájdete bežne na stole. Ak si potrpíte na kvalitu a chcete vyskúšať niečo špeciálne, tento olej je pre vás to pravé. Máte odvahu experimentovať? Potom neváhajte, na sklade máme iba pár kusov:   organicky-olivovy-olej-s-cesnakom ...

Chcete niekoho obdarovať a neviete čím?

Vybrať darček je často ťažké.  Naše produkty sú kvalitné, originálne a navyše zdravé. Zároveň sú hodnotné, čo sa odráža často aj na cene, preto sa často nakupujú aj ako darčeky.  Extra panenské olivové oleje od klasiky až po prémiové, rôzne balenia, rôzne objemy, grécky med, originálne a výnimočné druhy typické pre Grécko, grécke produkty pripomínajúce dovolenky, to všetko predurčuje úspech pri výbere. Obvykle prinášajú obdarovanému radosť i úžitok zároveň,   Ak si predsa len netrúfate vybrať, darujte Darčekovú poukážku. Tu je takmer garancia, že nič nepokazíte, naopak, obdarovaný si môže vyberať v našom gréckom svete "podľa svojho gusta"  Nech sa páči, tipy na darčeky sú aj tu:    ZDRAVÉ ORIGINÁLNE GRÉCKE DARČEKY   ...

Výnimočná limitovaná ponuka

SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ 💚 Čo? Celý tento PRÍBEH: Martin Nuchalík (www.martinovdesign.eu) nadšenec pre drevorezbu ma poprosil, či by som mu nepriniesla z Grécka nejaký kúsok olivového dreva. Vďaka našim gréckym dodávateľom, kde sme sa osobne zastavili pre pár kartónov olivových olejov, sa nám ho podarilo zabezpečiť a na oplátku sa nám Martin ponúkol, že pre zopár zákazníkov vyrobí originálne srdiečka z olivového dreva. Srdiečka aj preto, citujem, "aby ste si vždy spomenuli, že olivový olej je prospešný pre to vaše ❤️" Takže teraz je tu pre vás táto výnimočná LIMITOVANÁ edícia s týmito nádhernými, ručne a s láskou vyrobenými srdiečkami. Každé je originál, nikto na svete nebude mať rovnaké. Tento výnimočný originálny výrobok si  môžete objednať/ kúpiť tu: srdce z olivového dreva        ...

Zásoby z Gréckej farmy

Dnes je už naozaj ťažké: rozlišovať a často aj kúpiť kvalitné potraviny.   Keď sme teraz v októbri odchádzali od našich gréckych priateľov, nemohli sme odmietnuť ponúknuté plody ich farmárskeho úsilia. Jednak preto, lebo by sme im pokazili radosť a potom preto, lebo vieme, že sme obdarovaní kvalitnou a nefalšovanou nádielkou. A tak sme si priniesli domov grécke zemiaky i zeleninu    Po prečítaní tejto knihy: "Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil by Tom Mueller" kde sú okrem olejových opísané aj ďalšie potravinové podvody, som mala pocit, že nemám čo jesť   (keď som pri nákupe pozrela etikety - vyrobené v EU išlo okamžite naspäť do regálu) Aj preto som zástancom, že radšej nakupovať menej, ale kvalitne. I keď, ako som začala prvou vetou, často je to priam nemožné rozoznať.           ...

Hore
50 položiek celkom