Blog, články, zaujímavosti

Olivový olej z Kréty - čím je špecifický?

Vôňa horských bylín v olivovom oleji?   Taký olivový olej z Kréty má niečo, čo si nemožno nevšimnúť: jemný, ale zreteľný závan horských bylín. Nie sú to žiadne pridané arómy. Je to výsledok miesta, kde olivy rastú. Na svahoch Kréty sa deje zaujímavý proces: Všetko tam rastie sp...

BIO Extra panenský olivový olej s neznámym pôvodom?

"My kupujeme iba BIO olej z XY    ...a píšu tam, že ho vyrába rodinná firma... ...ale ako hľadám, tak hľadám, nevidím žiadne meno rodiny, dokonca je to zmes EU. Takže rodinná firma z EU?    A že vyrobené v Taliansku. (Pre mňa to v preklade znamená zmes olejov z EU - a k...

Hodnoty a parametre olivového oleja

Čísla, hodnoty...   niektorí ľudia na nich až príliš lipnú. Koľko polyfenolov? Aká acidita?   ...rozumiem, je to dôležité, ale:   Tradičný olivový olej nepozná takéto technické štandardy. Mnoho malých tradičných farmárov ani netuší, čo sú polyfenoly. Viete, čo sa s...

Niečo o listoch olivovníka...

Milá oliva - Malé dejiny jednej kultúry:   V hustých korunách stromov rastú tisíce a tisíce úzkych kopijovitých šedozelených listov so striebristou spodnou stranou porastenou nanápadnými chĺpkami, takzvanými hviezdicovými trichómami.   Tie chránia strom pred vyschnutím a to tak...

Plnené baklažány (Papoutsakia)

Grécka klasika po mojom: plnené baklažány (Papoutsakia) Papoutsakia v preklade znamená „papučky“. Pretože keď pozdĺžne rozkrojíte baklažán, vydlabete ho a naplníte, vyzerá ako malá topánočka. Gréci ho plnia mletým hovädzím, zapečú bešamelom a podávajú ako chutné hlavné jedlo. Ale dom...

Prečo je dôležitá kvalita pri olivovom oleji?

vedomé vs neinformované rozhodnutie "jooj a ty chceš povedať, že ješ iba zdravé potraviny? Veď to sa už dnes ani nedá" Keď píšem a hovorím o kvalitnom olivovom oleji, netvrdím tým, že som odborník na zdravú výživu. A ani to, že jem iba zdravé jedlá. Dám si hranolky. Dám si bur...

Ghí maslo alebo extra panenský olivový olej?

Ghí maslo vs. extra panenský olivový olej (EVOO) - čo je lepšie?   Dostala som otázku konkrétne k vyprážaniu, ale pozrela som sa na to komplexnejšie. Ja Ghí nepoužívam, nikdy som ani nevyskúšala, preto tento tuk vnímam iba ako teoretickú možnosť. Preto ma kľudne doplňte/opravte tí, ...

FAKTY o olivovom oleji

"Olivový olej sa pri vyprážaní NEABSORBUJE do jedla, ale ho OBALÍ." vedeli ste?   Tu je zopár FAKTOV o olivovom oleji (zdroj: Olive Oil Miracle, Jean Barilla, M.S)   Najznámejší je určite ten, že ľudia v Stredomorí, ktorí používajú olivový olej ako HLAVNÝ tuk, majú na...

Olivový olej v kozmetike.

Keď Homér vychvaľoval tekuté zlato z olív, mal na mysli aj čistotu a kúpeľnú kozmetiku!   Odysseus potom, čo jeho loď stroskotala a on uviazol na ostrove Scheria, terajšom Korfu, vďačne prijal z rúk Nausikay, dcéry kráľa Alkinoa, čisté oblečenie a flakón oleja.   Rovnako, ako k...

Olivový alebo repkový?

NA NÁVŠTEVE:   "Juuj, máme doma olivový olej, áno, veľa používame, do šalátov hlavne a tak.... A v čom je výnimočný ten tvoj?"   "Že mám istotu, že platím za to, čo je vo fľaši, že viem, čo konzumujem, že chutí a vonia tak ako má a že je naozaj zdraviu prospešný, že každého výrobcu moji...

Olivový olej - bojovník proti zápalom v tele

Náhodou som zachytila dokument o zápaloch v tele. Veľmi jasný a zrozumiteľný pohľad na to, čo všetko dokáže chronický zápal spôsobiť a ako málo si to v praxi uvedomujeme. Teda malé zhrnutie, o čom to bolo: Chronický zápal sa v tele môže držať roky bez výrazných príznakov. Ale postupne...

Akú trvanlivosť má olivový olej?

Pravidelne ku mne chodí kupovať olej jedna milá staršia dáma a vždy má pred tým množstvo otázok. Tentokrát to boli napríklad tieto: "Prečo je na fľaši dátum plnenia november, december alebo február, keď sa olivy zbierajú na jeseň?" "A aký je vlastne potom dátum spotreby? rôzny?"   ...

Cuketové kvety a malé cuketky v našej kuchyni

Máme velmi radi tieto malé cuketky s kvetom. Zakaždým, keď sme navštívili priateľov na Korfu, pani domáca varila takúto polievku. Nie je to nič zložité. Len cuketa, pár byliniek, zemiak a samozrejme olivový olej. Cuketa nakrájaná na veľké kúsky, to sa mi na tejto kuchyni páči. Rýchlo, jedn...

Aký význam má rafinovaný olivový olej?

Rafinovaný olivový olej. čo to vlastne je? A prečo si veľa ľudí myslí, že je lepší, než v skutočnosti je? Stretávam sa s tým pomerne často: niekto si kúpi olivový olej, cena je celkom fajn, a tak má pocit, že si kúpil skoro to isté ako extra panenský, len lacnejšie a navyše "je vhodný aj n...

Čo znamenajú zákal a plávajúce vlákna v olivovom oleji?

Zákal a vlákna v olivovom oleji najčastejšie znamenajú, že ide o nefiltrovaný alebo minimálne spracovaný olej. Najviac a najvýraznejšie sa objavujú práve v olejoch od malých farmárov, keďže tam dochádza k minimálnej úprave. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to môže objaviť:   Zákal &nbs...

Falošný olivový olej?

V tichosti sme popíjali naše víno.   Potom si Lanfranco Conte, podobne ako niektorí iní, s ktorými som hovoril, nahlas želal zdravotný škandál s olivovým olejom, ktorý by bol ekvivalentom metanolového pri talianskom víne, čo by viedlo k vážnym novým zákonom, prísnemu presadzovaniu a všeob...

OLIVOVNÍK a politika?

SÁM svojim vlastným KRÁĽOM   V Biblii, v Knihe sudcov, má olivovník priamu štátnu politickú úlohu.   Abimelech, násilník túžiaci po moci, sa chce stať samovládcom v meste Sichem a s pomocou najatých vrahov nechá jednoducho zmasakrovať svojich sedemdesiatich bratov. Potom sa chl...

Kde kupujete kvalitný olivový olej?

"Ale veď je to veľká známa značka…" "Veď sa to kontroluje, musí to byť dobré" "Veď je tam nápis BIO, muselo to prejsť prísnymi kontrolami" "Veď keď je to napísané na etikete, tak to musí byť tak"   Počúvam často, keď príde reč na olivový olej. Bohužiaľ, už sú preč časy, keď každá ...

Je olivový olej drahý?

ak ho vnímate iba ako "obyčajnú potravinu" možno áno ak kúpite olivový olej, ktorý sa tak iba tvári, to jednoznačne áno NO A ČO AKO VÝŽIVOVÝ DOPLNOK? Keď si prepočítate cenu za dennú dávku, kvalitný extra panenský olivový olej často vychádza lacnejšie ako mnohé výživové doplnky a záro...

Grécke ostrovy a olivový olej

Na Korfu rastie viac ako 4 milióny olivovníkov.   Mnohé z nich sú staršie ako 400 rokov. Pokrývajú úzke, kamenisté svahy, kde sa nedostane technika, preto sa zber robí ručne alebo pomocou sietí. Pestuje sa tam najmä odroda Lianolia, ktorá dáva olej s jemnejšou chuťou a nízkou kyslosťou. ...

Olivový olej - individuálne poradenstvo

"Máte tam iba vyskakovacie okná a nevšimla som si nič ohľadom poradenstva" Nuž áno...čo "vyskočí": cookies...musia byť poštovné od 20eur zdarma...áno, chcem vám dať vedieť, že si môžete vyskúšať aj liter oleja a potom sa rozhodnúť, či kúpite viac (aj keď na tom strácam) zľava na prvý nákup.....

Miešanie olivového oleja s lieskovoorieškovým?

Neplánovala som, ale dám ešte niečo z tejto témy... Do tretice sa poďme pozrieť na ešte ďalší preukázaný spôsob falšovania extra panenského olivového oleja: miešanie s lieskovoorieškovým olejom. Tento podvod nie je len ekonomickým klamstvom, ale predstavuje aj vážne zdravotné riziko,...

Grécke reštaurácie a zemiaky.

Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...

FAQ: Často kladené otázky o olivovom oleji

1. Musí olivový olej štípať v hrdle?Nemusí. Niektoré jemné odrody majú mäkkú, ovocnú chuť bez štípania. Pri intenzívnejších olejoch je však jemné „pošteklenie“ v krku normálne, ide o znak prítomnosti polyfenolov.2. Je normálne, že olej zhustne v chladničke?Áno, ide o prirodzený jav. Stuhnutie pri ní...

Ako rozpoznať najlepší olivový olej

Rady, ktoré fungujú?Keď sa povie najlepší olivový olej, nemusí to byť iba luxusná fľaša na pulte s vysokou cenovkou. Pravda je zložitejšia. Nie každý drahý olej je kvalitný a nie každý kvalitný sa skrýva za výrazným obalom. Rozpoznať skutočne dobrý olivový olej je niekedy skutočne umenie. V prvom ...

Hrozienkové sušené olivy

Hrozienkové olivy?   Čítate správne. Sú možno menej známe, no veľmi chutné a zaujímavé. Takto sa nazývajú olivy, ktoré zostávajú na strome až do úplného dozretia. Postupne prirodzene sa scvrknú bez zásahu, bez urýchľovania. Neoberajú sa zelené, nelúhujú sa, neprechádzajú nálevom. ...

Najväčšie podvody s olivovým olejom

Dajme si ešte jeden konkrétny prípad z histórie (Podobný článok tu)   V roku 2015 talianska prokuratúra vyšetrovala sedem veľkých značiek olivového oleja predávaných ako "extra panenské". Laboratórne testy ukázali, že v skutočnosti nešlo o olej tejto kategórie. Neprešiel senzorickými...

Olivový olej a detoxikácia

Telo si niekedy s olivovým olejom "neporadí". No práve vtedy to môže byť na úžitok.   Ak  ho skonzumujeme viac, než dokáže vstrebať, neostáva v tele. Prejde tráviacim traktom a cestou na seba naviaže látky, ktorých sa telo chce zbaviť. Túto schopnosť využívajú aj niektoré d...

„Koľko percent olivového oleja je vo vašom olivovom oleji?“

„Koľko percent olivového oleja je vo vašom olivovom oleji?“ Čo je to za otázka? Z reality bohužiaľ.   Napriklad iba v roku 2022 talianske úrady zabavili 7 000 ton „extra panenského“ olivového oleja, ktorý bol v skutočnosti zmesou lacného rafinovaného oleja, prifarbeného chlorofylom ...

Varenie s bylinkami a olivovým olejom

Aké je varenie s bylinkami, škoricou, cesnakom, trávnatou vôňou olivového oleja? Upokojujúce. Neviem, čím to je, ale vždy mi to prinesie taký pokoj…  Moje základné dochucovadlá sú: originálna zmes gyros korenia, olivový olej klasický, alebo s rôznymi prírodnými extraktmi, šk...

Nie je cesta ako cesta… Evia

Nie je cesta ako cesta…    Pri mojom článku o jedľovom mede produkovanom v horách "mimo civilizácie" zaznela otázka/komentár približne v zmysle (zhrniem) „Ako to myslíte mimo civilizácie, keď tam vedie cesta a dá sa tam ísť autom?“ Úplne legitímna otázka a zároveň skvelá pr...

Jedľový med z hôr Evie

MED z HÔR EVIE Netušili sme, aká hornatá je Evia. Hlavné cesty tu vedú vo vysokej nadmorskej výške, pomedzi husté jedľové lesy. Miestami až v 1 100 metroch nad morom. Vzduch je chladnejší, čistejší, výhľady dychberúce. A práve v tomto prostredí žije a pracuje mnoho včelárov. Popr...

Máj - olivovníky práve kvitnú

Olivovníky práve kvitnú.  (článok z mája) To, čo sa teraz deje v olivových hájoch, určuje, aký bude olej o pol roka a koľko ho bude. No a v zavislosti na tom - aj aká bude jeho cena "Niekedy sú roky bohaté, inokedy strom oddychuje. A my čakáme" (hovoria farmári) V Grécku toto obd...

HORTA - grécke jedlo

HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich sk...

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov.

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov. Táto oblasť je menej známa ako Peloponéz alebo Kréta, no pre nás má čoraz väčší význam. Pestuje sa tu odroda Amfisis, ktorá dáva oleju jemnú maslovo-orieškovú chuť. Presne tú, ktorú si obľúbili zákazníci, čo preferujú jemnosť pred typick...

Ako na nás zapôsobila Evia?

Ako na nás zapôsobila Evia? Divočina a samota. Miestami ako opustený ostrov. Možno to bolo tým, že sme boli mimo hlavnej sezóny, ale boli dni, keď sme nestretli jediného človeka a boli aj také chvíle, keď som si vydýchla, že "konečne civilizácia". Krásne pláže, dostupnejšie aj menej ...

Požiare na ostrove Evia

Síce sme už na Slovensku, no k EVII sa ešte v niekoľkých článkoch vrátim. V posledných rokoch zasiahli ostrov rozsiahle požiare - najväčší v roku 2021 spálil viac ako 50 000 hektárov!!! najmä na severe. (nám sa prechádzaním tejto oblasti zdalo, že ešte viac - ťažko to nafotiť) Ďalšie veľké pož...

Sušené olivy PRUNE - poznáte?

Tak dnes (16.5.2025 - po návrate z Evie) som už bola v mojom gréckom raji na Slovensku (rozumej sklad mojich gréckych dobrôt) Naskladňovala som nové produkty a OCHUTNÁVALA. Mám konečne olivy, na ktoré som čakala od februára. Otvorila som 3 sáčky naraz :-) To bol môj dnešný obed. Či...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...

Olivový olej na našich cestách

Kedysi sme si nosili olej z Grécka na Slovensko, teraz si berieme malé fľaštičky so sebou na cesty do Grécka Viem, že to znie nelogicky, ale vysvetlím: Ako vždy píšem, sami používame to, čo predávame. A keďže naše cesty začínajú už nastúpením do auta, ideme so zastávkami a olivový olej sa ...

Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori?

Tak na tejto pláži mi to nedalo a hneď som písala Martinovi Nuchalíkovi - @martinovdesign, ktorý pre nás vyrobil srdiečka z olivového dreva: Sú vhodné aj drevá, ktoré boli namočené v mori? Tu na pláži je ich  kopec. A kým mi stihol odpovedať, že áno, môj manžel už mal nazbieraného via...

LOUTRA EDIPSOU termálne kúpele Evia

V Termopylách bola voda horúca, ale v LOUTRA EDIPSOU na severe Evie ešte teplejšia. Niektoré pramene tu dosahujú až 86 °C. Vyvierajú z hĺbky až 3000 metrov, priamo zo skál pri mori, kde vytvárajú prírodné bazéniky, vodopády a gejzíry. Niektoré teplé pramene stekajú dokonca priamo cez mesto...

Na nespevnenú cestu už nie...

Povedali sme si po skúsenosti hneď na začiatku. Lenže: Ideme po hlavnom ťahu na Evii. Normálna asfaltka, síce kľukatá ako Transalpina, ale stále najhlavnejšia cesta. Dve navigácie (už pre istotu) aj mapy ukazujú cestu doprava. Tak ideme. Stále asfalt, všetko vyzerá v poriadku.Až kým si n...

Spali sme pod dračími domami.

Spali sme pod dračími domami. V noci ma zobudili sovy, ktoré sa prechádzali po strešnom okne nášho auta. Predstavte si ten pocit...počujete zvláštny šramot, pozeráte cez bočné okná a zrazu priamo nad hlavou pazúry. Noc bola jasná, mesiac osvetľoval okolie, takže ich bolo úplne zreteľne vi...

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia.

Pláž Schinodavlia (Agios Dimitrios), južná Evia. Divoká, krásna a (takmer) bez ľudí. Teraz mimo sezóny my a dvaja rybári ráno, ktorí neskôr odplávali na člne. Až popoludní po tretej sa objavilo zopár ľudí.Nie je to organizovaná pláž, takže slnečník, vodu aj jedlo je fajn priniesť so sebou. Dv...

Pastitsio - obľúbená grécka klasika

Pastitsio – moja obľúbená grécka klasika (okrem iných chutných gréckych jedál)   Keď sme v Grécku, miestne jedlá sú samozrejmosťou. V tomto období je síce náročnejšie nájsť otvorenú a najmä variacu reštauráciu, najmä v čase nášho obeda, ale zatiaľ sa nám to vždy podarilo. Aj keď najč...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale...

OLIVOVNÍK, ktorý už neslúži na úrodu olív, ale poskytuje TIEŇ.   V okolí pastieri, ovce a táto zavesená lavička.Ukážka všestrannosti starého stromu. Tento konkrétny olivovník je zanedbaný. Suché konáre, neostrihaný... Olivovníky majú jednoducho nekonečne veľa významov. Evia...

Cestou, necestou úplne doslovne

5.mája sme prešli cestu, ktorá sa právom nazýva necesta. Nie vždy sa oplatí počúvať navigáciu.„Odbočte doprava.“ Dobre, hovoríme si – nespevnená, možno iba pár metrov... to je na gréckych ostrovoch celkom bežné. A ako to už v živote chodí, nevidíte hneď na začiatku, že ste sa vydali zlou c...

Termopyly v máji

TRETIA ZASTÁVKA na májovej ceste: zo studeného mora do vody 40 °C teplej. Musím povedať, že v januári to bolo oveľa príjemnejšie. Teraz v máji je voda naozaj horúca a nie je sa kde ochladiť. K tomu dotieravý hmyz, túlavé psy a, žiaľ, aj výskyt vykrádačov áut. A o čom teda píšem? ...

VOLOS - mesto kentaurov

VOLOS mesto pri úpätí hory Pelion, kde sa podľa gréckych legiend zrodili kentauri - mytologické bytosti zo starovekého Grécka, ktoré majú hornú polovicu tela ako človek a dolnú polovicu ako kôň. Často sa objavujú v príbehoch ako divoké a nespútané bytosti, ktoré milujú víno, ženy a boj. Ni...

Spoznávanie Grécka - pláž Epanomi

Grécko nie je pre nás iba o olivovom oleji.   Pre mnohých znamenajú olivovníky iba olivový olej. Pre nás sú súčasťou krajiny, jej tempa, kultúry a spôsobu života. Cestujeme za nimi naprieč Gréckom a vždy objavíme niečo nové.   Na začiatku májovej cesty napríklad pláž ...

Osobné stretnutia sú pre nás dôležité

FOOD EXPO Greece nie je iba o hľadaní nových príležitostí, ale aj ďalšia možnosť stretnúť sa s už existujúcimi obchodnými partnermi. Dostať priame odpovede na otázky, dozvedieť sa viac, poďakovať za skvelú spoluprácu.Pre mňa veľká pridaná hodnota, pretože za každým produktom stojí človek, ktorý má s...

Kde, kedy, ako a prečo vznikol "Náš malý grécky svet"?

A nenapísali by ste článok do nášho časopisu?   ...dostala som ešte v lete otázku......prečo nie, rada...No keďže išlo iba o tlačenú verziu časopisu "Život seniora" , napadlo mi, že si to sem uložím aj online ... škoda odložiť venovaný čas iba do šuflíka.Tak teda kedy, ako, prečo? Nech sa...

Olivový olej s čiernym cesnakom – spojenie kvality a originality

Predstavte si to najlepšie z extra panenského olivového oleja, aký poznáte, obohatené o jedinečnú chuť čierneho cesnaku. Tento olej v sebe spája všetko, čo milujeme – kvalitu, zdravie a gurmánsky zážitok. Prečo si ho zamilujete? Dvojnásobná dávka zdravia: Extra panenský olivový olej je bo...

Chcete niekoho obdarovať a neviete čím?

Vybrať darček je často ťažké.  Naše produkty sú kvalitné, originálne a navyše zdravé. Zároveň sú hodnotné, čo sa odráža často aj na cene, preto sa často nakupujú aj ako darčeky.  Extra panenské olivové oleje od klasiky až po prémiové, rôzne balenia, rôzne objemy, grécky med, originálne a v...

Výnimočná limitovaná ponuka

SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ 💚 Čo? Celý tento PRÍBEH: Martin Nuchalík (www.martinovdesign.eu) nadšenec pre drevorezbu ma poprosil, či by som mu nepriniesla z Grécka nejaký kúsok olivového dreva. Vďaka našim gréckym dodávateľom, kde sme sa osobne zastavili pre pár kartónov olivových olejov, sa nám ho podaril...

Zásoby z Gréckej farmy

Dnes je už naozaj ťažké: rozlišovať a často aj kúpiť kvalitné potraviny.   Keď sme teraz v októbri odchádzali od našich gréckych priateľov, nemohli sme odmietnuť ponúknuté plody ich farmárskeho úsilia. Jednak preto, lebo by sme im pokazili radosť a potom preto, lebo vieme, že sm...

Nepriberá sa od olivového oleja?

Ale keď budem konzumovať toľko olivového oleja denne, nebudem z toho priberať??!   -túto otázku často dostávame, keď hovoríme o dvoch lyžiciach olivového oleja denne pre zdravotné účinky.   A odpoveď?   Kvalitný extra panenský olivový olej je zdravý tuk, ktorý podporuje rovn...

Chutí deťom olivový olej?

"DETI MILUJÚ ochutnávanie oleja," hovorí Pasquali. "Zdá sa, že cítia jeho vrodenú dobrotu a zdravie, možno kvôli percentu kyseliny linolénovej v olivovom oleji, čo je aj v MATERSKOM MLIEKU a je nevyhnutné pre jeho vstrebávanie v čreve." Úryvok z knihy Toma Muellera Prečítala som si to tesn...

Olej a víno

"Som šťastný, ale nie hrdý," povedal jednoducho.""Ja som to neurobil. Olej tvoria olivy."➡️To naznačuje ďalší zásadný rozdiel medzi vínom a olejom. (slová farmára, ktorý produkuje obe)🌿Hrozno neobsahuje víno, ale hroznovú šťavu, ktorá musí byť premenená vinohradníckym umením. Olej je už v olivách. V...

FOOD EXPO GREECE Atény

Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe. Ide o globálne stretnutie potravinárskeho sektora, ktoré pripravuje cestu pre kvalitné výrobky z&n...

Zelený štvrtok a olivový olej

ZELENÝ ŠTVRTOK a OLIVOVÝ OLEJ - čo majú spoločné?   Sú rôzne teórie pôvodu názvu "Zeleného štvrtku." Zeleň a olivovníky v Getsemanskej záhrade, prešmyčka nemeckého slova Greindonnerstag (plačlivý štvrtok), ale aj ZELENÁ farba OLIVOVÉHO OLEJA, ktorý sa svätí počas omše svätenia olejov a tiež Z...

August 2005: Naša prvá cesta autom do Grécka - cieľ Korfu

V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 2005 začalo. Celkovo nás Grécko očarilo prvýkrát v roku 1997, ale o tom v inom článku. Nech sa páči,...

Horkosť a štipľavosť olivového oleja.

Existuje TEÓRIA o tom, že kvalitný olivový olej MUSÍ byť horký a štipľavý. No pozor, takúto chuť môže mať aj starý a skazený olej. Horkosť a štipľavosť olivových olejov ovplyvňuje viacero faktorov. Odroda olív, spôsob spracovania, obdobie dozrievania olív v čase ich zberu, čerstvosť oleja, do...

Arbutový med - med storočia

Počuli ste už o ARBUTOVOM mede? Nazývali ho „med storočia“, pretože sa vyrábal iba zriedka („takmer každých 100 rokov“) a vyvážal sa výlučne do bohatých arabských krajín. V Grécku sa arbutový med zbiera každý rok na Peloponéze a Chalkidiki a je obzvlášť stimulujúci pre včely aj pre ľudí. ...

Prečo sme založili tento grécky E-shop

Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia sme sa zamilovali do stredomorskej stravy i životného štýlu a preto si z tohto aspoň kúsok berieme ta...

Lisovanie olív a výroba olivového oleja dnes

Dnešné lisovanie olivového oleja zahŕňa moderné technológie a procesy, ktoré umožňujú zachovať vysokú kvalitu oleja. Existujú rôzne metódy lisovania, avšak jedna z najpoužívanejších je mechanické lisovanie. Počas mechanického lisovania sa olivy najprv umiestnia do veľkého valca a sú rozdrvené na pas...

Olivový olej v minulosti a dnes

Dnes je olivový olej dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne, no jeho vplyv siaha ďaleko do minulosti, kedy sa stal kľúčovým prvkom nielen v kuchyni, ale aj v osobnej hygiene a liečení. Rímski vojaci ho dokonca používali na impregnáciu kože a starostlivosť o vlasy. Samotná výroba olivového oleja m...

Lisovanie olivového oleja - história

Najpoužívanejší postup lisovania olivového oleja v starovekom Grécku bolo mechanické lisovanie olív, ktoré Hippokrates popísal vo svojich spisoch. Olivy boli umiestnené do vriec a tieto vrecia boli vložené do lisu, ktorý sa potom zaťahoval pomocou lán, čo spôsobovalo stláčanie olív a uvoľňovanie ole...

Grécke farmy - Korfu

Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie. Majitelia sa ale potešia každej návšteve a či chcete alebo nie, nabalia vám fľaštičku oleja (ak prá...

Hippokrates o olivovom oleji

Hippokrates, staroveký lekár, tvrdil, že olivový olej je užitočný pri liečbe a prevencii mnohých chorôb tráviaceho traktu, kožných problémov, artritídy, srdcovocievnych problémov a ďalších zdravotných ťažkostí. Podľa jeho učení mal olivový olej liečivé účinky nielen na rôzne ochorenia, ale aj na udr...

Zima na Peloponéze

Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci sú obvykle veľmi zhovorčiví, vždy sa aj niečo nové dozvieme.Pri tomto našom zimnom tripe (december/23...

Môžu sa jesť surové olivy?

Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu po nezrelý zelený stav). No keď sa mi teraz na Peloponéze dostali do rúk krásne dozreté olivy priamo ...

Zelené a čierne olivy - aký je rozdiel?

Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte zelené, zatiaľ čo čierne olivy sú plne zrelé. Tento rozdiel v zrelosti ovplyvňuje okrem farby aj ch...

Ako vzniká poctivý olivový olej.

Naozaj poctivá výroba olivového oleja je proces, ktorý si vyžaduje veľkú odbornosť, starostlivosť, VÁŠEŇ a zmysel pre detaily.    Znamená to v praxi:  1.  Pestovanie olív: Začína sa výberom vhodného miesta na pestovanie, výberom kvalitných odrôd olivovníkov a pokračuje dlhé ...

Pravosť a čerstvosť olivového oleja - delta K

Posledným uvádzaným kvalitatívnym parametrom na etiketách extra panenských olivových olejov (EVOO) je údaj DK (delta K). Spoločne s údajmi K232 a K270 naznačuje čerstvosť, oxidáciu a aj pravosť/potenciálne falšovanie EVOO. Veľmi nízke úrovne sú znakom sviežeho, čistého, nefalšovaného oleja bez oxidá...

Ukazovateľ kvality K232

Aby bol náš seriál o kvalite olivových olejov kompletný, nesmieme vynechať hodnotu K232. Je to dôležitý údaj, pretože môže naznačovať, či bol olej vystavený oxidácii. Nižšia hodnota znamená lepšiu kvalitu oleja. Pri výbere olivového oleja je dobré zobrať do úvahy aj ďalšie údaje, ako je K270 (článok...

Čo znamená "organický" extra panenský olivový olej

Pri vyhľadávaní a porovnávaní extra panenských olivových olejov sa môžeme stretnúť s pomenovaním Organický extra panenský olivový olej. Takýto olej garantuje, že je vyrobený z olív, ktoré sú pestované bez použitia chemických hnojív, pesticídov alebo syntetických látok. Pri pestovaní organických olív...

K270 - údaj o kvalite a stabilite olivového oleja

Údaj K270 na extra panenskom olivovom oleji je jedným z ďalších parametrov, ktorý sa používa na meranie jeho kvality a stability. Hovorí o hodnote absorpcie svetla pri vlnovej dĺžke 270 nm. Tento údaj odráža mieru oxidácie oleja, teda jeho schopnosť odolávať pôsobeniu kyslíka a starnutiu. Čím vyššia...

Vosky - ďalší údaj na etikete olivového oleja

Pokračujeme v našom seriáli o kvalite olivového oleja, poďme sa pozrieť na pojem VOSKY (WAXES), ktorý sa často nachádza na etiketách kvalitných výrobkov. Prítomnosť voskov v olivovom oleji môže ovplyvniť chuť, vôňu a stabilitu oleja, a preto je dôležité udržať túto hodnotu na nízkej úrovni. Oli...

Peroxidové číslo - čo hovorí o olivovom oleji?

Ďalšou hodnotou, ktorá poukazuje na kvalitu olivového oleja je PEROXIDOVÉ ČÍSLO. A to meria množstvo peroxidov, ktoré sa môžu v oleji vytvoriť. Peroxidy sú zlúčeniny, ktoré sa vo voľnom stave nachádzajú v oleji počas procesu oxidácie a sú považované za jednu z prvých známok zhoršenia kvality oleja. ...

Polyfenoly v olivovom oleji

Ďalším pojmom spomínaným v súvislosti s kvalitou olivového oleja sú polyfenoly. Čo to je a prečo? Polyfenoly sú skupinou bioaktívnych zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v olivách a majú množstvo zdraviu prospešných účinkov. Hrajú dôležitú úlohu pri ochrane nášho tela pred voľnými radikálmi, ktoré mô...

Pôvod extra panenského olivového oleja na etikete

Poďme si povedať niečo o "pôvode" extra panenského olivového oleja. Ideálne je, ak je olej vyrobený z kvalitných, čerstvých, zrelých olív, ktoré boli aj správne spracované a pochádzajú z overených zdrojov. Ak je na etikete uvedená konkrétna krajina zberu a spracovania olív je to známka vyššej kvalit...

Čo nám napovie údaj "acidita"

Najznámejší ukazovateľ kvality olivového oleja je tzv. ACIDITA. Tak sa pozrime na to, čo vlastne napovie. Odborne znamená podiel voľných mastných kyselín na celkovom objeme oleja. Ak si to zjednodušíme do praktického pohľadu, toto číslo nám vie vlastne povedať to, aká kvalita olív bola použitá a ako...

Kvalita olivového oleja - ktorý je najlepší?

Kvalita olivového oleja nie je jednoduchá téma. Postupne si ju vo viacerých článkoch rozoberieme. Často ani skúsený konzument kvalitných extra virgin olejov ju nemusí chuťovo vedieť posúdiť, keďže olivový olej patrí medzi najviac falšované potraviny.     viac článkov o olivovom oleji ná...

O olivovom oleji

Prečo čo najkvalitnejší olivový olej? Je bohatý na mononenasýtené tuky a obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú zdravú hladinu cholesterolu a môžu pomôcť redukovať riziko srdcových ochorení. Okrem toho má olivový olej tiež protizápalové vlastnosti a je bohatý na vitamíny E a K. Je to tiež dobrý zdro...

O olivách

Olivy sú jednou z najstarších poľnohospodárskych plodín. Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Z minerálnych látok sú v nich prítomné sodík, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, z vitamínov cenné liposolubilné vitamíny A, E, K, ale tiež vitamíny zo skupiny B vrátane B9, kyseliny listovej. V ...

87 položiek celkom