O nás a o našich gréckych cestách

Krátke video

Olivový olej - individuálne poradenstvo

"Máte tam iba vyskakovacie okná a nevšimla som si nič ohľadom poradenstva" Nuž áno...čo "vyskočí": cookies...musia byť poštovné od 20eur zdarma...áno, chcem vám dať vedieť, že si môžete vyskúšať aj liter oleja a potom sa rozhodnúť, či kúpite viac (aj keď na tom strácam) zľava na prvý nákup.....

Grécke reštaurácie a zemiaky.

Prečo vždy donesú hranolky? A čo si pýtať, ak chcete inú prílohu? Neprekvapí nás to, keďže do Grécka chodíme roky. Ale stále platí, že keď si v taverne objednáme rybu so zemiakmi, dostaneme hranolky. Takmer vždy. My máme radi aj obyčajnú kašu a varené zemiaky. Lenže v Grécku to so z...

Nie je cesta ako cesta… Evia

Nie je cesta ako cesta…    Pri mojom článku o jedľovom mede produkovanom v horách "mimo civilizácie" zaznela otázka/komentár približne v zmysle (zhrniem) „Ako to myslíte mimo civilizácie, keď tam vedie cesta a dá sa tam ísť autom?“ Úplne legitímna otázka a zároveň skvelá pr...

Jedľový med z hôr Evie

MED z HÔR EVIE Netušili sme, aká hornatá je Evia. Hlavné cesty tu vedú vo vysokej nadmorskej výške, pomedzi husté jedľové lesy. Miestami až v 1 100 metroch nad morom. Vzduch je chladnejší, čistejší, výhľady dychberúce. A práve v tomto prostredí žije a pracuje mnoho včelárov. Popr...

HORTA - grécke jedlo

HORTA Milujem takéto jedlá. Skromné, jednoduché a pritom výnimočne chutné. Zelené vňate uvarené, pokvapkané olivovým olejom a citrónom. Nájdete ich takmer v každej taverne (napriklad aj pod názvom ako na priloženej fotografii), no len málokto mimo Grécka vie, aký poklad sa v nich sk...

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov.

Pelion a Volos – kraj kentaurov, hôr, mora a olivovníkov. Táto oblasť je menej známa ako Peloponéz alebo Kréta, no pre nás má čoraz väčší význam. Pestuje sa tu odroda Amfisis, ktorá dáva oleju jemnú maslovo-orieškovú chuť. Presne tú, ktorú si obľúbili zákazníci, čo preferujú jemnosť pred typick...

Ako na nás zapôsobila Evia?

Ako na nás zapôsobila Evia? Divočina a samota. Miestami ako opustený ostrov. Možno to bolo tým, že sme boli mimo hlavnej sezóny, ale boli dni, keď sme nestretli jediného človeka a boli aj také chvíle, keď som si vydýchla, že "konečne civilizácia". Krásne pláže, dostupnejšie aj menej ...

Požiare na ostrove Evia

Síce sme už na Slovensku, no k EVII sa ešte v niekoľkých článkoch vrátim. V posledných rokoch zasiahli ostrov rozsiahle požiare - najväčší v roku 2021 spálil viac ako 50 000 hektárov!!! najmä na severe. (nám sa prechádzaním tejto oblasti zdalo, že ešte viac - ťažko to nafotiť) Ďalšie veľké pož...

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT?

Ako sa robí pravý GRÉCKY ŠALÁT? Má svoje pravidlá. V Grécku vám ho nikto neprinesie s ľadovým šalátom, dressingom alebo postrúhaným syrom. Tieto vylepšenia sú u nás bežné, ale s pôvodným receptom nemajú nič spoločné. Základné suroviny, ktoré tam patria: Paradajky zrelé, šťavnaté...

Olivový olej na našich cestách

Kedysi sme si nosili olej z Grécka na Slovensko, teraz si berieme malé fľaštičky so sebou na cesty do Grécka Viem, že to znie nelogicky, ale vysvetlím: Ako vždy píšem, sami používame to, čo predávame. A keďže naše cesty začínajú už nastúpením do auta, ideme so zastávkami a olivový olej sa ...

Hore
32 položiek celkom