Vôňa horských bylín v olivovom oleji?
Taký olivový olej z Kréty má niečo, čo si nemožno nevšimnúť: jemný, ale zreteľný závan horských bylín.
Nie sú to žiadne pridané arómy.
Je to výsledok miesta, kde olivy rastú. Na svahoch Kréty sa deje zaujímavý proces:
Všetko tam rastie spolu: olivy, byliny, trávy, kvetiny. Keď sa olivy vyvíjajú, nasávajú z pôdy a vzduchu všetko, čo je okolo. Aromatické rastliny uvoľňujú esenciálne oleje, ktoré sa v malých množstvách dostávajú do pôdy aj vzduchu. A práve tam olivy rastú.
K tomu sa pridá ešte vietor, slnko, štrkovitá pôda a pomalé dozrievanie vo vyššej nadmorskej výške.
Výsledok?
Ovocný, ale zároveň bylinkový charakter oleja.
Takýto olej sa vyrába rovnako ako iný, žiadne bylinky sa nepridávajú. Zásadný je však ekosystém. A ten je v niektorých častiach Kréty takto výnimočný. Nie lepší, nie horší, len špecifický. A možno nie každému "sadne".
Rovnaké „voňavé“ efekty možno nájsť aj inde, ak rastú olivovníky medzi bylinami. Ale na Kréte je to časté.
Preto niektoré oleje z tejto oblasti rozvoňajú kuchyňu ešte predtým, než ich stihnete naliať na šalát. Nie je to vôňa zo supermarketu. Je to vôňa miesta.
*****
je náš malý grécky a olivový svet, ktorý sme si preniesli na Slovensko. Radi vás v ňom privítame♡
...