Blog, články, zaujímavosti
- O nás a o našich gréckych cestách
- O olivách a olivovom oleji
- Kvalitatívne parametre olivového oleja
- O gréckom mede
SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ 💚 Čo? Celý tento PRÍBEH: Martin Nuchalík (www.martinovdesign.eu) nadšenec pre drevorezbu ma poprosil, či by som mu nepriniesla z Grécka nejaký kúsok olivového dreva. Vďaka našim g...
Dnes je už naozaj ťažké: rozlišovať a často aj kúpiť kvalitné potraviny. Keď sme teraz v októbri odchádzali od našich gréckych priateľov, nemohli sme odmietnuť ponúknuté plody ich fa...
Ale keď budem konzumovať toľko olivového oleja denne, nebudem z toho priberať??! -túto otázku často dostávame, keď hovoríme o dvoch lyžiciach olivového oleja denne pre zdravotné účinky. &nbs...
"DETI MILUJÚ ochutnávanie oleja," hovorí Pasquali. "Zdá sa, že cítia jeho vrodenú dobrotu a zdravie, možno kvôli percentu kyseliny linolénovej v olivovom oleji, čo je aj v MATERSKOM MLIEKU a je nevyhn...
"Som šťastný, ale nie hrdý," povedal jednoducho.""Ja som to neurobil. Olej tvoria olivy."➡️To naznačuje ďalší zásadný rozdiel medzi vínom a olejom. (slová farmára, ktorý produkuje obe)🌿Hrozno neobsahu...
Každoročná udalosť FOOD EXPO GREECE v Aténach má za sebou 10 rokov úspešnej cesty a počas tohto obdobia získala titul Najväčšia medzinárodná výstava potravín a nápojov v juhovýchodnej Európe...
ZELENÝ ŠTVRTOK a OLIVOVÝ OLEJ - čo majú spoločné? Sú rôzne teórie pôvodu názvu "Zeleného štvrtku." Zeleň a olivovníky v Getsemanskej záhrade, prešmyčka nemeckého slova Greindonnerstag (plačli...
V roku 2006 ma poprosil pán Peter - vlastník webu Dovolenkar.sk, či nenapíšem niečo o našej ceste autom na Korfu. Tak som napísala. A takto vlastne naše pravidelné cestovanie autom do Grécka v roku 20...
Existuje TEÓRIA o tom, že kvalitný olivový olej MUSÍ byť horký a štipľavý. No pozor, takúto chuť môže mať aj starý a skazený olej. Horkosť a štipľavosť olivových olejov ovplyvňuje viacero fakto...
Počuli ste už o ARBUTOVOM mede? Nazývali ho „med storočia“, pretože sa vyrábal iba zriedka („takmer každých 100 rokov“) a vyvážal sa výlučne do bohatých arabských krajín. V Grécku sa arbutov...
Založeniu nášho E-shopu predchádzali roky cestovania do Grécka a objavenia kvalít olivového oleja priamo na gréckych farmách ešte skôr, ako sme vôbec niečo o olivovom oleji vedeli. Za dve desaťročia s...
Dnešné lisovanie olivového oleja zahŕňa moderné technológie a procesy, ktoré umožňujú zachovať vysokú kvalitu oleja. Existujú rôzne metódy lisovania, avšak jedna z najpoužívanejších je mechanické liso...
Dnes je olivový olej dôležitou súčasťou stredomorskej kuchyne, no jeho vplyv siaha ďaleko do minulosti, kedy sa stal kľúčovým prvkom nielen v kuchyni, ale aj v osobnej hygiene a liečení. Rímski vojaci...
Najpoužívanejší postup lisovania olivového oleja v starovekom Grécku bolo mechanické lisovanie olív, ktoré Hippokrates popísal vo svojich spisoch. Olivy boli umiestnené do vriec a tieto vrecia boli vl...
Pri prechádzaní ostrovom Korfu možno natrafíte aj na malé farmy, kde sa olivový olej nevyrába pre veľký obchod, ale s láskou, v malom množstve, zachovaním tradícií pre vlastnú potrebu a blízke okolie....
Hippokrates, staroveký lekár, tvrdil, že olivový olej je užitočný pri liečbe a prevencii mnohých chorôb tráviaceho traktu, kožných problémov, artritídy, srdcovocievnych problémov a ďalších zdravotných...
Do Grécka chodíme radi a často (viac ako 20 rokov jeden až tri krát ročne). Zakaždým navštívime miestnych gréckych farmárov a ochutnávame/skúšame/kupujeme ich originálne olivové oleje. A keďže gréci s...
Ako chutí surová oliva? Môže sa vôbec surová konzumovať?Kým sme chodili do Grécka iba od jari do jesene, priznám sa, že som nad tým až tak nerozmýšľala (olivy sú v spomenutom období v stave od kvetu p...
Je dobré vedieť, že zelené a čierne olivy môžu byť plody toho istého olivovníka, nie sú to dve rôzne odrody, rozdiel spočíva v ich zrelosti. Zelené olivy sa zbierajú pred úplnou zrelosťou, keď sú ešte...
Naozaj poctivá výroba olivového oleja je proces, ktorý si vyžaduje veľkú odbornosť, starostlivosť, VÁŠEŇ a zmysel pre detaily. Znamená to v praxi: 1. Pestovanie olív: Zač...