Zákal a vlákna v olivovom oleji najčastejšie znamenajú, že ide o nefiltrovaný alebo minimálne spracovaný olej. Najviac a najvýraznejšie sa objavujú práve v olejoch od malých farmárov, keďže tam dochádza k minimálnej úprave.
Tu sú hlavné dôvody, prečo sa to môže objaviť:
Znamená, že olej obsahuje mikroskopické čiastočky dužiny olív, prípadne zvyšky vody.

čerstvo vylisovanom oleji (tzv. „nový olej“),

nefiltrovanom oleji, ktorý si ale zachováva viac arómy a živín,

skladovaní pri nízkej teplote (môže spôsobiť zakalenie, pri izbovej teplote sa vráti to číreho stavu).

zvyšky olivovej dužiny,

mikroskopické kúsky šupky alebo jadier,

niekedy aj usadenina po fermentácii pri nesprávnom skladovaní (ak olej páchne, ide už o kaz).

Kedy je to v poriadku:
Ak olej pekne vonia, chuť je plná a nie je horkastý ani „štiplavý zlým spôsobom“, je zákal normálny a prirodzený.

Kedy je to problém:
Ak olej zapácha po octe, syre alebo hnilobe, je možné, že zložky v zákale sa začali kaziť.
##PRODUCT-WIDGETS-39185##
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.