V zimnom období neodporúčame prepravu typu - ukladanie tovaru do BOXOV, kde nie tovar chránený pred mrazom. Mráz môže tovar poškodiť.

Kvalitatívne parametre olivového oleja, Strana 2

Pôvod extra panenského olivového oleja na etikete

Poďme si povedať niečo o "pôvode" extra panenského olivového oleja. Ideálne je, ak je olej vyrobený z kvalitných, čerstvých, zrelých olív, ktoré boli aj správne spracované a pochádzajú z overených zdrojov. Ak je na etikete uvedená konkrétna krajina zberu a spracovania olív je to známka vyššej kvality ako pri olejoch s pôvodom v Európskej únii a tzv. zmesi olív, či dokonca zmesi olejov. Zmes môže obsahovať rôznu kvalitu olív, nie je možné teda určiť ani výslednú kvalitu a chuť. Výhodou použitia zmesi olejov z EÚ môže byť nižšia cena oleja a väčšia dostupnosť. No ak kupujeme olivový olej pre jeho zdravotné účinky, zmes nie je tou najlepšou voľbou. Rozhodnutie je vždy smozrejme na zákazníkovi, aký pomer kvalita/cena si vyberie.

 

Čo nám napovie údaj "acidita"
Najznámejší ukazovateľ kvality olivového oleja je tzv. ACIDITA. Tak sa pozrime na to, čo vlastne napovie. Odborne znamená podiel voľných mastných kyselín na celkovom objeme oleja. Ak si to zjednodušíme do praktického pohľadu, toto číslo nám vie vlastne povedať to, aká kvalita olív bola použitá a ako kvalitne boli spracované. Extra panenské oleje musia mať aciditu maximálne 0,8%. Táto hodnota musí byť výrobcom garantovaná až do konca uvedenej trvanlivosti, čo pri extravirgin olejoch býva až 18 mesiacov. A keďže sa táto hodnota skladovaním zvyšuje, preto aj pri oleji, ktorý má pri plnení do fliaš aciditu napríklad 0,3%, na etikete sa uvádza max.0,8%. No aj hodnota 0,8% je stále znakom kvality. Sú oleje s garantovanou aciditou 0,1%-0,2% po celú dobu max.trvanlivosti, no samozrejme sa to odrazí na cene. Naopak sú oleje, ktoré túto hodnotu na etikete neuvádzajú vôbec, čo teda pravdepodobne nevedia garantovať a teda sú aj o dosť lacnejšie. Je v poriadku, ak sa spotrebiteľ rozhodne pre lacnejší olej, no mal by vedieť, prečo je cena nižšia. Rozhodne neporovnávať hrušky s jablkami. A pozor ešte na aciditu 0,1% pri rafinovaných olejoch ⚠️⚠️⚠️- acidita vyzerá fajn, no nie je to ani zďaleka extra panenský olivový olej!
Zároveň acidita nie je jediným ukazovateľom kvality, preto je dokonca legislatívne zakázané uvádzať ju na etikete väčším písmom. O ďalších porovnávacích údajoch si napíšeme nabudúce.
 
 
Kvalita olivového oleja
Kvalita olivového oleja nie je jednoduchá téma. Postupne si ju vo viacerých článkoch rozoberieme. Často ani skúsený konzument kvalitných extravirgin olejov ju nemusí chuťovo vedieť posúdiť, keďže olivový olej patrí medzi najviac falšované potraviny.
(Na obrázku k článku je jedna zo stien celosvetových ocenení oleja, ktorý máme v ponuke-fotené pri preberaní tovaru osobne u výrobcu na Korfu)
 
 
Hore
13 položiek celkom